Orhan Cem Çetin
1960 yılında İstanbul'da doğdu. Öğrencilik günlerinden bu yana kendisini fotoğraf alanında eğitti. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde lisans, İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'nde yüksek lisans derecesini tamamladı. İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.
Sanatçı ağırlıklı olarak optik temelli işler gerçekleştirmektedir. Fotoğrafın yalınkat ve anlamdan yoksun doğası, bir zaman diliminin yalnızca görünüş bileşenini resim olarak kaydetmesi, kokusu, sesi, hacmi olmayan, esasen şok edici bir temsil aracı olması gibi yapısına içkin eksiklikleri, öznel dokunuşlarıyla ona eklemenin yollarını aramaktadır. Bu arayış görsel sanatlar alanı dışında metin aracılığıyla anlam inşa etme çabasına, performanslar gerçekleştirmesine, kolektif ve disiplinlerarası çalışmasına kaynaklık eder. Yapıtlarında bellek, doğa, varoluş, ölüm, kader, hüzün, mülkiyet ve zaman gibi kavramlara odaklanır. Metinlerinde kara mizah belirgindir.
İşlerinde ölçekle oyunlar oynayarak öznel kurgular eşliğinde görünmez olanı, fotoğrafın teknik imkanlarıyla görünür kılmaya çaba gösterir. Sanatçı 50 yılı aşkın arayışını, güzel ya da çarpıcı bir fotoğraf yapmaktan, anlamlı bir fotoğraf yapmaya uzanan yolculuğu olarak tarifler.
1988 yılında, kendi geliştirdiği kağıt negatif boyama tekniği ile ürettiği ilk sergisi Tanıdık Şeyler'den bu yana yurtiçi ve yurt dışında çok sayıda sergiye katılmıştır. Fotoğraf alanındaki teknik birikimiyle alternatif yaklaşımlar üreterek gerçekleştirdiği diğer solo sergi ve gösterileri arasında Yumuşak Şeyler, Renkarnasyon, Böyle Fotoğraflar Yok, Bilet, Hayat Öldürür, Yaklaş, Yeni Çağ, Gümüş Gezegen, Benimsin ve Sahne Arkası sayılabilir. 1993 tarihli Renkarnasyon, Türkiye'de fotoğraf sanatı alanında izlenen ilk dijital fotoğraf serisidir.
1997 yılında gerçekleştirdiği 85 saat süren Uyku adlı performansı, Türkiye'deki ilk uzun süreli performans olarak anılmaktadır.
1980'lerin sonlarında yenilikçi isimlerin buluştuğu Rütte Fotoğraf Grubu'nun kurucularından olan Çetin, 2018 yılından bu yana performans sanatı alanında izleyiciyle etkileşimli çalışmalar gerçekleştiren Rubber Hammer inisiyatifinin de iki üyesinden biridir (Diğeri: Eda Yiğit). Farklı disiplinlerden sanatçılarla işbirliği içinde üretmeyi önemsemekte ve sürdürmektedir.
Çetin hayatını kazanmak için tanıtım fotoğrafçılığı, editoryal fotoğrafçılık, fotoğraf teknikleri/teknolojisi alanında danışmanlık, eğitmenlik ve çevirmenlik yapmaktadır.
1980'lerin sonlarından itibaren fotoğrafçılık eğitimine katkıda bulunmaktadır. Eğitmen kadrosunda yer aldığı kurumlar arasında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi (Fotoğraf ve Video Programı Koordinatörü), Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Fachhochschule Hagenberg (Linz, Avusturya), Akademi İstanbul, İFSAK, Yücel Tunca ile birlikte kurucularından olduğu Galata Fotoğrafhanesi, Bilgi Eğitim, Ka Atölye ve BUM Atölye sayılabilir.
Halen Bahçeşehir Üniversitesi ve Koç Ünivertsitesi eğitmen kadrosundadır. ASKEV (Ayvalık Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı) mütevelli heyeti üyesidir.
Bülent Eczacıbaşı Vakfı Fotoğraf Araştırma Merkezi proje danışmanıdır. Pamukbank Fotoğraf Galerisi ve İstanbul Modern Sanat Müzesi Fotoğraf Galerisi eski danışma kurulu üyesidir.
Eserleri İstanbul Modern Sanat Müzesi, Evin Sanat Galerisi ve TÜYAP gibi kurum koleksiyonlarında ve kişisel koleksiyonlarda yer almaktadır.
Kitapları:
Bedava Gergedan 2004 (İkinci Baskı 2018)
TutKeep 2018
There are no products to list.